Stockly.com Forums  

Go Back   Stockly.com Forums > Altair 8800 > Altair 8800

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-27-2007, 12:30 AM
phe phe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 48
Default Help needed wiring display board to expansion board

I'm getting close! I have the expansion and display boards in the chassis. I'm not ready to run the wires. I've numbered the holes on the expansion board. I have a few questions:

1. How do you know which hole in the display board is which? Did you folks who have done this take out the display board?
2. Are the holes on the display board numbered? It seems there are more holes on the expansion board than are on the display board. Are all the holes used?

I'd appreciate any help anyone can provide for this crucial step. Thanks.

Paul
Reply With Quote
  #2  
Old 03-27-2007, 02:16 PM
Geoff Harrison Geoff Harrison is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 104
Default

Quote:
Originally Posted by phe View Post
1. How do you know which hole in the display board is which? Did you folks who have done this take out the display board?
2. Are the holes on the display board numbered? It seems there are more holes on the expansion board than are on the display board. Are all the holes used?
I left the display board in place to make sure the wires were neat and all the right length. The holes on the display board are numbered on the front, you have to peek down between the board and the frame. You can also see the numbers on some of the pictures in the assembly manual. Make the wires only long enough to reach from one board to the other, not 3 feet long as the Altair manual suggests, and remember the notes about the unmarked pad 53 and the duplicated pad 46 mentioned on pages 14 and 14a

Some of the holes on the expansion card are not connected to the display board, they are there so that you can connect two expansion boards together.

Hang in there.

Geoff.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-27-2007, 08:14 PM
Grant Stockly Grant Stockly is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 447
Default

Quote:
Originally Posted by phe View Post
I'm getting close! I have the expansion and display boards in the chassis. I'm not ready to run the wires. I've numbered the holes on the expansion board. I have a few questions:

1. How do you know which hole in the display board is which? Did you folks who have done this take out the display board?
2. Are the holes on the display board numbered? It seems there are more holes on the expansion board than are on the display board. Are all the holes used?

I'd appreciate any help anyone can provide for this crucial step. Thanks.

Paul
1. Look on the front of the PCB, there are numbers by each hole.
2. Yes, there are more holes on the expansion board than the display board. There are TWO holes on the display board for the same signal. (The manual mentions this). There is also one unnumbered hole.

Since you have an early version of the kit I'm not sure you have the latest color guide manual. I'll upload it for you right now.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-27-2007, 09:23 PM
Grant Stockly Grant Stockly is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 447
Default

Paul, download this PDF file.

http://www.altairkit.com/manuals/Alt...nual%20016.pdf

Save it to your hard drive.

If you want I can mail you a printed version.

Does it help a little?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2007, 04:16 AM
phe phe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 48
Default

Thanks. I see now what needs to be done. Page 14 of the altair guide is very important because it tell you things like the number of the unlabled pad. I wish I had followed the altair direction and soldering in all the wired with long lenghts and taped labels on the other end as it would have been easier.

One suggestion for future kit assemblers: get a pad of paper and list the hold number top to bottom along the side and left to right along the top. That would make it a lot easier.

Paul
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2007, 04:18 AM
phe phe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 48
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Harrison View Post
remember the notes about the unmarked pad 53 and the duplicated pad 46 mentioned on pages 14 and 14a
So true!! Thanks.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-02-2007, 08:49 AM
Grant Stockly Grant Stockly is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 447
Default

Quote:
Originally Posted by phe View Post
Thanks. I see now what needs to be done. Page 14 of the altair guide is very important because it tell you things like the number of the unlabled pad. I wish I had followed the altair direction and soldering in all the wired with long lenghts and taped labels on the other end as it would have been easier.
I did it one wire at a time with the boards bolted into the unit. Cut them to length as I went. I didn't find this too hard. How are you doing it?

Quote:
Originally Posted by phe View Post
One suggestion for future kit assemblers: get a pad of paper and list the hold number top to bottom along the side and left to right along the top. That would make it a lot easier.
I could provide a 1:1 scale image like what you describe in the manual too. Or as an insert that people can cut out.

Would it help you RIGHT now to have that? I hope its not too late!

See the zip file below for a 300 dpi image of the back of the board with the silkscreen numbering for the wire holes in the image. I hope it helps!

Feel free to request ANYTHING that will help you out...

http://www.altairkit.com/manuals/Sup..._Guide_001.zip

At least download it and let me know if it WOULD have helped if you're done.

If you don't have a printer big enough you can clip the image into two pieces and print each piece.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-02-2007, 03:29 PM
phe phe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 48
Default

This is EXCELLENT! It is not too late. It DOES help.

I unbolted the front of the chassis to see the numbers down the one side and I wrote them on a piece of paper in order. But it was difficult to see all the numbers clearly so your diagram will make sure I get it right. And I did not really like the idea of removing the bolts once again because everything was lined up well. I figured I would look over the top to see those holes, now I don't have to.

I have just one more favor to ask: aren't there two holes on the other side (right hand side of your diagram) that need to be hooked up? Can you label those as well and repost the drawing?

Grant, thanks for the OUTSTANDING support you provide all of us.

Paul
Reply With Quote
  #9  
Old 04-03-2007, 02:07 AM
Grant Stockly Grant Stockly is offline
Administrator
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 447
Default

Quote:
Originally Posted by phe View Post
I have just one more favor to ask: aren't there two holes on the other side (right hand side of your diagram) that need to be hooked up? Can you label those as well and repost the drawing?
Do you mean the AC Power for the switch? A suggestion in the errata was to cut the traces as close to the switch as possible, solder wires to the back of the board directly on the switch pins, and then tape over the whole switch area.

I didn't do any of that...

Thanks for the kind words. If I am ever late at responding feel free to bug me via e-mail until I respond.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wanted: MEK6800D2 display / entry board W0XEU Classifieds 0 07-21-2010 02:08 PM
Mini680 Altair 680 Memory Expansion Board Grant Stockly Altair 680 10 10-31-2009 11:15 PM
Question about wiring rs232 cable for 882SIO board phe Altair 8800 25 09-30-2007 03:17 AM


All times are GMT. The time now is 05:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.